Tässä pähkinänkuoressa suomalaisen nukketeatterin historiaa. Tarkemmin aiheeseen voi perehtyä Suomen Unima ry:n sivuilla

  •  Suomessa saatiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa vaikutteita Tukholmaan ja Pietariin matkalla olevilta sirkus-    ja teatteriryhmiltä, joilla oli ohjelmistossaan myös nukke-esityksiä. Näiden esitysten innoittamina alettiin kodeissa ja taiteilijapiireissä harrastaa myös omia nukketeatteriesityksiä, jotka olivat niin lasten kuin aikuistenkin suosiossa.
  • Suomalaisen nukketeatterin historia esittävänä taiteena voidaan sanoa alkavan vuodesta 1909, jolloin helsinkiläinen Kalle Nyström perusti ensimmäisen suomalaisen ammattinukketeatterin, Marionett-teaternin, joka kiersi 24 vuoden ajan Helsingissä.
  • Mona Leon vuonna 1951 perustama kaksikielinen nukketeatteri, Nukketeatteri – Helsingfors Dockteater, nosti suomalaisen nukketeatterin maailmanluokkaan ja nukketeatteria nähtiin ensimmäisen kerran myös televisiossa.
  • 1953 perustettiin myös Suomalainen nukketeatteri, joka kiersi ahkerasti ja Suomea ja teki televisionukketeatteria.
  •  Poliiseilla oli niinikään oma nukketeatterinsa, joka vuosina 1955-1972 kiersi esittämässä valistavaa nukketeatteria lapsille käsinukeilla liikennekasvatuksen merkeissä.
  • Vuonna 1961 Irja ja Matti Ranin perustivat Kasper-teatterin, joka esiintyi ahkerasti lastentarhoissa ja muissa lastentapahtumissa sekä opetuksellisissa lyhytelokuvissa.
  • 1970-luvulla nukketeatteria nähtiin ensimmäisen kerran laitosteattereissa, vaikka taidemuoto ei ollutkaan arvostetuimpien listalla. Uranuurtajia olivat muun muassa Kuopion, Kouvolan, Oulun ja Rauman kaupunginteatterit.
  • 1970-luvulla heräsi myös kiinnostus lastenteatteria ja nukketeatteria kohtaan, ja viisi uutta ammattinukketeatteria perustettiin eri puolille Suomea. Valtio ja kunnat myös alkoivat myöntää avustuksia nukketeatterille. Esimerkiksi Tampereelle perustettiin vuonna 1979 Teatteri Mukamas, joka on järjestänyt vuodesta 1999 lähtien nukketeatterifestivaalin Tampereella.
  •  1970-luvun lopulla televisiossa käynnistyi Pertti Nättilän ohjaama Pikku Kakkosen nukketeatterisarja, jossa esiintyivät Eeva-Liisa Holma-Kinnusen tekemät legendaariset Karvakuonot eli Ransu, Eno-Elmeri ja Riku.
  • 1980-luvulla nukketeatteria alettiin pitää itsenäisenä taiteenlajina ja myös alan koulutus käynnistyi. Perustettiin myös runsaasti harrastelijapohjaisia nukketeattereita.
  • Vuosituhannen vaihteessa nukketeatteri sai ensimmäiset läänintaiteilijansa ja alan koulutus vakiintui kun Pieksämäellä vuonna 1994 aloitetusta harrastajille suunnatusta koulutuksesta tuli vuonna 1998 teatterialan ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta, jonka osaamisalana on nukketeatteri.
  • 2000-luvulla on perustettu edelleen paljon ammatillisia nukketeatteriryhmiä, alan yhteenliittymiä ja    harrastajaryhmiä. Nykyisin nukketeatteri on hyvin monimuotoista. Vanhempien ja perinteisten muotojen rinnalla elää muista taiteen aloista ideoita ammentava uusi ja voimakas nukketeatteri.

Lähteenä käytetty: http://www.unima.fi/p/suomalaisen-nukketeatterin-historiaa.html